Etiket arşivi: lif

L – denizcilik terimleri sözlüğü

L harfi ile başlayan denizcilik terimleri sözlüğü :

LAÇKA : Boşver, boşalt, boşalmış gevşemiş anlamında.

LALE HALATI : Dümenlerin denizli havalarda düşüp kaybolmaması için dümen yelpazesinden geçip teknenin kıçına bağlanan bir ince savlo.

LARMO : Flokların açıldığı istralya. ( Bazen flok larmosuda denilir).

LAVA ETMEK : Boş al ve ger anlamında bir emir. (Boşunu al)

LAVRA DELİĞİ : Bir teknenin içindeki suyu askıya alıp boşaltmak için açılmış delik. (Genellikle kıç tarafta havuzluğun altındaki kruzlu yerde).

LİF : Nebati halatın yapıldığı malzemenin en ince parçası

LİGA CAMADAN : Yelkeni küçült, camadana vur demektir.

LİMBO : Bir şeyin bir taraftan diğer tarfa aktarılması. (Marmara etmek sadece sıvı içindir.)

LİVAR : Balıkçı teknesinde balıkların taze kalması için alt tarafı denizle ilgili tahta havuz.

LOÇA : Demir zincirinin akması için açılmış deliklere geçirilmiş madeni oluk.

LOKMA : Zincirin baklalarının ortasına takviye için konmuş parça.

LUMBARA AĞIZI : Gemilerin sancak ve iskele taraflarında bulunan borda iskelelerinin üst tavanlarının bulunduğu yer hizasındaki güverte kısmı. Gemilere giriş ve çıkış yerini belirten lumbar ağzı terimi kara birliklerince de benimsenmis ve birlik ve kurumların giriş ve çıkıs kapılarına da lumbar ağzı denilmiştir. Lumbar ağızlarından sancak tarafta olanı binbaşı ve daha yüksek rütbedeki subaylarla sancak subayları ve Amiraller tarafından iskele taraftaki lumbar ağzı ise Binbaşı rütbesine kadar olan subaylarla astsubaylar ve erler tarafindan kullanılır.

LUMBUZ : Gemilerin iç kısımlarını aydınlatmak için bordalara ve güvertelere açılmış olan yuvarlak delikler. Lumbuz terimi bu deliklerin etrafına oturacak şekilde pirinçten yapılmış
içeriye doğru açılması sağlanan cam kapağı ve iç taraftan cam kapağı kapatan ve madenden yapılmış kör kapakların tümü demektir.